Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Τζόγος κάποτε στον Πειραιά

Στον Πειραιά του περασμένου αιώνα φτώχεια, καλή καρδιά μα και γκρίνια και τον Πρωτοχρονιάτικο τζόγο να καταβροχθίζει χιλιάδες λίρες χρυσές.
Στον Πειραιά του περασμένου αιώνα φτώχεια, καλή καρδιά μα και γκρίνια και τον Πρωτοχρονιάτικο τζόγο να καταβροχθίζει χιλιάδες λίρες χρυσές.

Παραμονές Πρωτοχρονιάς στις συνοικίες του Πειραιά η χαρτοπαιξία και το μπαρμπούτι βασίλευαν. Φτωχοί και πλούσιοι, επιστήμονες και εργάτες, δικαστικοί και παράνομοι, στρατηγοί και λοχίες γίνονταν ένα. Η πράσινη τσόχα, το πάθος και η ελπίδα του κέρδους καταργούσαν κάθε μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο. Όλοι ήταν ισότιμοι παίχτες, οι πιο τυχεροί ή οι πιο επιτήδειοι, δηλαδή έμπειροι παίχτες ή κλέφτες ήταν οι νικητές. Αυτοί αποκόμιζαν χρηματικά ποσά που δεν ήταν καθόλου ασήμαντα.

Στις χαρτοπαιξίες και στα μπαρμπούτια που γινόταν σε παράνομα στέκια, ή κρυφά στα καφενεία παιζόταν ολόκληρες περιουσίες. Η χαρτοπαιξία του τζόγου καθώς επίσης και οι μπαρμπουτιέρες ήταν παράνομα και οι παραβάτες κατέληγαν στα κρατητήρια της Ασφάλειας και στη συνέχεια οδηγούνταν στο Αυτόφωρο.

Σε όλο τον Πειραιά η πόκα και τα μπαρμπούτια δήλωναν έντονα την παρουσία τους. Αλλού οι παίκτες έπαιζαν με εκατόδραχμα άντε και κανένα πεντακοσάρικο, αλλού με χιλιάρικα και αλλού με χρυσές λίρες. Με χρυσές λίρες έπαιζαν κυρίως στις εξής γειτονιές: στα Μανιάτικα, στο Μικρολίμανο και στην Πειραϊκή. Μιλάμε για πολλές χιλιάδες χρυσές λίρες, αλλά και για αρκετά εκατομμύρια χαρτονομισμάτων. Τα χρόνια πέρασαν αυτά καταργήθηκαν από τη ζωή μας και ήρθαν τα καζίνο τα καταστήματα ΟΠΑΠ και πολλά άλλα. Έτσι λοιπόν το κράτος εφαρμόζοντας τις Νέες Τεχνολογίες έγινε το ίδιο μπαρμπουτιέρα και πράσινη τσόχα και εισπράττει αυτό το βιδάνιο. Βέβαια τα λεφτά δεν βρίσκονται εύκολα και αυτό δυσχεραίνει γενικά τον τζόγο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *