Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑ

Βιλιοπαρουσίαση…Ουδέν ανθρώπου δεινότερον

Πάντα κάτι περισσότερο έχει να μας δώσει η πολυβραβευμένη ποιήτρια, συγγραφέας, λαογράφος και ερευνήτρια Φραγκίσκη Σταυράκη και τα βιβλία της όλα είναι καλοτάξιδα στον χρόνο.

Ήρθε στα χέρια μας ένα ακόμα βιβλίο με εξαιρετική ποίηση της Φραγκίσκης, που πρωτομπάρκαρε στην λογοτεχνία το 2014 και έκτοτε αρμενίζει όμορφα και περήφανα.

«Ουδέν Ανθρώπου δεινότερον» είναι ο τίτλος αυτής της ποιητικής συλλογής και αναφέρεται καθαρά στον άνθρωπο, αυτόν που πολλές φορές δυναστεύει τη φύση και την κακοποιεί, αλλά και αυτόν που τις περισσότερες φορές την προστατεύει και την έχει στην αγκαλιά του.

«Βλέπε, ψυχή μου, / πόσο ο κόσμος στένεψε, / πόσο ασχήμυνε / από η ακαλαισθησία των στιγμών / απ’ τις μικρές φωτιές / που όμως δεν φέρνουν κάθαρση» και επιγράφεται «Βλέπε ουν, ψυχή μου».

Σε άλλο ποίημα παρακάτω, που επιγράφεται «Η θάλασσα δεν άλλαξε» έχουμε μια πλήρη και σε λίγους στίχους περιγραφή του κόσμου: «Τι κι αν περάσαν οι καιροί, / τι κι αν οι μέρες μίκρυναν, /τι κι αν αλλάξαν οι άνθρωποι, / η θάλασσα που αγάπησα δεν άλλαξε».

Πανέμορφοι οι στίχοι, γεμάτοι νόημα και ιδέες, σε λίγες γραμμές όλη η φιλοσοφία της ζωής. Εμείς τα φοβερά όντα, οι εξουσιαστές αλλάζουμε, αλλά η ωραιότητα της φύσης δεν αλλοιώνεται ποτέ, τίποτα δεν μπορεί να την αλλάξει τελικά.

Και βέβαια σε ένα άλλο ποίημα, που επιγράφεται: «Τι να σου κάνει», σχολιάζει πικρά: «Τι να σου κάνει μια φωνή / μέσα σε τόσο θόρυβο. / Τι να σου κάνει η τύψη μόνη της / μέσα σε τόση αμαρτία. / Τι να σου κάνει το βλέμμα ενός παιδιού / μέσα σε τόσα αδιέξοδα».

Όλη η πικρία για τις ενέργειες κατά της Φύσης, σε λίγες γραμμές. Όλες οι φωνές των ανθρώπων που σκέφτονται λογικά χάνονται στη βουή της ζωής και στα πολλά αδιέξοδα.

Κραυγή κατά του αλόγιστου ανθρώπου η ποίηση της Φραγκίσκης Σταυράκη, κόλαφος κατά όσων προσπαθούν να γκρεμίσουν της γης τα θεμέλια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *