Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

Διατροφή και υγεία

Διατροφή και Υγεία..Επιμέλεια: Νάνσυ Κουτσουμπού

Σωστή διατροφή για καλή υγεία και ευεξία

Αν και στην πράξη η τήρηση μιας σωστής διατροφής έχει πολλές δυσκολίες λόγω των ταχυτήτων του σύγχρονου τρόπου ζωής, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν υγιεινές επιλογές στην καθημερινότητά τους και προσπαθούν, κόντρα στις όποιες δυσκολίες, να κάνουν τη διαφορά. Στο πλαίσιο αυτό, μειώνουν δραστικά την κατανάλωση έτοιμων και επεξεργασμένων τροφίμων, αντικαθιστώντας τα με φρούτα και λαχανικά που ενισχύουν σημαντικά τις άμυνες του οργανισμού.

Σωστή & ισορροπημένη διατροφή με τις κατάλληλες βιταμίνες

Μια σωστή διατροφή θα πρέπει να παρέχει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται για να αντέξει στις προκλήσεις της καθημερινότητας. Όλες οι βιταμίνες είναι σημαντικές για την καλή του λειτουργία, όμως κάποιες από αυτές, καλό θα ήταν να είναι παρούσες σε κάθε διαιτολόγιο!

1. Τα ωμέγα-3 λιπαρά

Αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αποτελούν απαραίτητο συστατικό για την σωστή διατροφή μας. Πρόκειται για ένα πολύτιμο σύμμαχο καλής υγείας, καθώς μας προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά δεν παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Για το λόγο αυτό πρέπει να λαμβάνονται είτε από τις τροφές είτε από συμπληρώματα διατροφής.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 είναι: ο σολομός, οι σαρδέλες, ο γαύρος, η ρέγκα, το σκουμπρί, ο λιναρόσπορος, τα καρύδια και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

2. Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D συμβάλλει σημαντικά στην φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και στην διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των μυών, των οστών και των δοντιών.

Ο ρόλος της είναι άκρως σημαντικός, καθώς κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος έχει υποδοχέα βιταμίνης D, γι’ αυτό μπορεί να παίξει ρόλο σχεδόν σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού.

Οι καλύτερες πηγές της βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο ξιφίας, ο σολομός και το σκουμπρί.

3. Βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6, ή Πυριδοξίνη, τροφοδοτεί με ενέργεια τον οργανισμό.

Η έλλειψή της συνδέεται συνήθως με ζαλάδες, κόπωση, αναιμία και δερματικά προβλήματα, όπως δερματίτιδες.

Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή πρέπει πάντα να περιλαμβάνει καλές πηγές τη βιταμίνης Β6. Μερικές από αυτές είναι τα ψάρια, το βοδινό συκώτι και τα πουλερικά, τα ρεβίθια και τα φασόλια.

4. Βιταμίνη Β12

Ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του οργανισμού είναι η Βιταμίνη Β12, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

Ταυτόχρονα, συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος αλλά και στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Παράλληλα, προστατεύει από την αναιμία, που ως γνωστόν προκαλεί κόπωση και αδυναμία.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως στα μύδια, στο κόκκινο κρέας, στα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά.

5. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C δεν παράγεται από το σώμα και για αυτό πρέπει να λαμβάνεται από τις τροφές. Μπορεί να είναι γνωστή ότι καταπολεμά τα κρυολογήματα και τις ιώσεις, αλλά παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου, στην ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού, στην ενδυνάμωση των οστών και στην προαγωγή της ενέργειας και της ψυχικής ευεξίας.

Για μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνη C, επιλέξτε τρόφιμα όπως οι πιπεριές, τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

6. Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και η βασική της λειτουργία είναι να  προστατεύει τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα του σώματος από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Παράλληλα, η βιταμίνη Ε είναι εξίσου σημαντική για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος, ενώ βοηθά στην αποφυγή της πήξης του αίματος (σχηματισμός θρόμβων).

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται στα φυτικά έλαια (όπως έλαια σόγιας), στους καρπούς με κέλυφος, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σε όσα τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Ε.

7. Βιταμίνη Κ2

Η βιταμίνη Κ2 είναι εξίσου πολύτιμη, καθώς χωρίς αυτή ο οργανισμός αδυνατεί να σταματήσει μια αιμορραγία σε περίπτωση τραυματισμού.

Την ίδια στιγμή η βιταμίνη Κ εμπλέκεται και σε άλλες σημαντικές βιολογικές λειτουργίες, όπως στον μεταβολισμό των οστών, στην αγγειακή υγεία κ.λπ.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, είναι οι καλύτερες πηγές αυτής της βιταμίνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *