Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

Διατροφή και υγεία

Διατροφή και υγεία…Επιμέλεια: Νάνσυ Κουτσουμπού Γιατί πρέπει να τρώμε μπάμιες το καλοκαίρι

Οι μπάμιες, καταναλώνονται εδώ και αιώνες κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά πλέον τις βρίσκουμε και κατεψυγμένες όλες τις εποχές. Λέγεται ότι ανακαλύφθηκαν στην Αιθιοπία πριν 3.500 χρόνια και ήταν ιδιαίτερα αγαπητές στους αρχαίους Αιγύπτιους. Η κολλώδης υφή που αποκτούν μετά το μαγείρεμα, για κάποιους ανθρώπους είναι ελκυστική και για άλλους όχι. Όμως, είτε μας αρέσει η γεύση τους είτε την αποφεύγουμε, τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία είναι πολλά.

Ένα φλιτζάνι μπάμιες περιέχει 33 θερμίδες, 3 γρ. φυτικές ίνες, 2 γρ. πρωτεΐνης και 7 γρ. υδατάνθρακες. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών C και K1, που συμβάλλουν στη συνολική λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, περιέχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, γεγονός που κάνει τις μοναδικές, αφού πολλά φρούτα και λαχανικά στερούνται πρωτεΐνης.

Οι μπάμιες περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά που ωφελούν την υγεία και μας προστατεύουν από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Οι πολυφαινόλες που περιέχουν σύμφωνα με έρευνες μπορεί να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τον κίνδυνο θρόμβων αίματος και οξειδωτικής βλάβης. Οι πολυφαινόλες μπορούν επίσης να ωφελήσουν την υγεία του εγκεφάλου, να τον προστατεύσουν από τη φλεγμονή, και τα συμπτώματα της γήρανσης ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη γνώση, τη μάθηση και τη μνήμη.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι μπάμιες περιέχουν μια παχύρρευστη ουσία που μοιάζει με τζελ, η οποία μπορεί να συνδεθεί με τη χοληστερόλη κατά τη διάρκεια της πέψης. Η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες καταπολεμά τις βλαβερές φλεγμονές και προστατεύει την καρδιά.

Η διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι πολύ σημαντική για τη γενική υγεία μας. Το σταθερά υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2. Οι έρευνες δείχνουν, ότι οι μπάμιες μειώνουν την απορρόφηση του σακχάρου στην πεπτική οδό, οδηγώντας σε μια πιο σταθερή απόκριση σακχάρου στο αίμα.

Το φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τις έγκυες γυναίκες και την ανάπτυξη υγιών εμβρύων. Οι μπάμιες είναι μια καλή πηγή φολικού οξέος, με 1 φλιτζάνι (100 γραμμάρια) να παρέχει το 15% των ημερήσιων αναγκών μιας γυναίκας.

Οι μπάμιες ίσως να μην είναι βασικό στοιχείο στην κουζίνα μας, όμως είναι πολύ εύκολο να τις μαγειρέψουμε και αξίζει πραγματικά να τις δοκιμάσουμε.

Όταν αγοράζουμε μπάμιες, πρέπει να προσέχουμε να είναι λείες και τρυφερές χωρίς σημάδια. Για να αποφύγουμε την κολλώδη υφή, ακολουθούμε απλές τεχνικές μαγειρέματος:

Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά. Αποφεύγουμε να παραγεμίσουμε τη σκεύος μας, καθώς αυτό θα ελαττώσει την ένταση της φωτιάς και θα πολτοποιηθούν.

Πριν τις μαγειρέψουμε τις αφήνουμε σε ένα μπολ με ξύδι για 1 ώρα ή τις αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε να σταθούν.

φωτο ΜΠΑΜΙΕΣ

Σταφύλι: όλοι οι τρόποι να το απολαύσετε

Λευκό, ερυθρό, ροδόχρωμο… Ό,τι κι αν επιλέξουμε να καταναλώσουμε, είναι δεδομένο ότι το σταφύλι προσφέρει στον ουρανίσκο μας την απόλαυση που επιθυμούμε. Πεντανόστιμο και άκρως ευεργετικό για τον οργανισμό το μικροσκοπικό αυτό φρούτο είναι τώρα στα καλύτερά του, καθώς τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου βρίσκεται στην εποχή του. Εξού και το βλέπουμε παντού. Στο σουπερμάρκετ, στο μανάβικο, στη λαϊκή αγορά…

Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής, τα σταφύλια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α και βιταμίνη Κ, βοηθώντας ταυτόχρονα το σώμα να αποτοξινωθεί. Επιπρόσθετα, ένα τσαμπί με σταφύλια είναι ιδανικό για μετά την προπόνηση ή έντονη άσκηση, καθώς περιέχει υψηλή συγκέντρωση ηλεκτρολυτών. Το σταφύλι αποτελεί ακόμη εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συντηρούν την καλή λειτουργία του εντέρου και μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας. Παράλληλα, η αντιοξειδωτική δράση του μικρού σταφυλιού δεν είναι καθόλου αμελητέα και βρίσκεται κυρίως στη φλούδα του και λιγότερο στη σάρκα του, η οποία καταναλώνεται με μία μπουκιά.

Εκτός από την πανεύκολη φρέσκια εκδοχή του, το σταφύλι τρυπώνει σε αρκετές συνταγές και αποκτά πολλές μορφές.

Ως ορεκτικό πάνω σε μία μπρουσκέτα με κατσικίσιο τυρί, Ως σαλάτα δίπλα στα πράσινα λαχανικά, υπάρχει πάντα χώρος για ένα σταφύλι.

Ως κυρίως το σταφύλι αγαπά τον αλμυρό του εαυτό. Για αυτό, και ταιριάζει μαεστρικά με μεθυσμένο κοτόπουλο.

Ως επιδόρπιο χαρίζοντας μας δροσιστική και αναζωογονητική αίσθηση στον ουρανίσκο. Ως smoothie το σταφύλι διαλύεται στο μπλέντερ, αναμιγνύεται με άλλα συστατικά και κάπως έτσι ένα χορταστικό – και άκρως υγιεινό – smoothie γεννιέται.

Ως ποτό μπορεί η σκέψη να κατευθύνεται προς το κρασί, όμως, το σταφύλι απολαμβάνεται και εντός ενός μεθυστικού κοκτέιλ. Απολαύστε υπεύθυνα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *