Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

Διατροφή και υγεία

Διατροφή και υγεία Επιμέλεια: Νάνσυ Κουτσουμπού

Σταφύλι: όλοι οι τρόποι να το απολαύσετε

Λευκό, ερυθρό, ροδόχρωμο… Ό,τι κι αν επιλέξουμε να καταναλώσουμε, είναι δεδομένο ότι το σταφύλι προσφέρει στον ουρανίσκο μας την απόλαυση που επιθυμούμε. Πεντανόστιμο και άκρως ευεργετικό για τον οργανισμό το μικροσκοπικό αυτό φρούτο είναι τώρα στα καλύτερά του, καθώς τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου βρίσκεται στην εποχή του. Εξού και το βλέπουμε παντού. Στο σουπερμάρκετ, στο μανάβικο, στη λαϊκή αγορά…

Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής, τα σταφύλια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α και βιταμίνη Κ, βοηθώντας ταυτόχρονα το σώμα να αποτοξινωθεί. Επιπρόσθετα, ένα τσαμπί με σταφύλια είναι ιδανικό για μετά την προπόνηση ή έντονη άσκηση, καθώς περιέχει υψηλή συγκέντρωση ηλεκτρολυτών. Το σταφύλι αποτελεί ακόμη εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συντηρούν την καλή λειτουργία του εντέρου και μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας. Παράλληλα, η αντιοξειδωτική δράση του μικρού σταφυλιού δεν είναι καθόλου αμελητέα και βρίσκεται κυρίως στη φλούδα του και λιγότερο στη σάρκα του, η οποία καταναλώνεται με μία μπουκιά.

Εκτός από την πανεύκολη φρέσκια εκδοχή του, το σταφύλι τρυπώνει σε αρκετές συνταγές και αποκτά πολλές μορφές.

Ως ορεκτικό πάνω σε μία μπρουσκέτα με κατσικίσιο τυρί, Ως σαλάτα δίπλα στα πράσινα λαχανικά, υπάρχει πάντα χώρος για ένα σταφύλι.

Ως κυρίως το σταφύλι αγαπά τον αλμυρό του εαυτό. Για αυτό, και ταιριάζει μαεστρικά με μεθυσμένο κοτόπουλο.

Ως επιδόρπιο χαρίζοντας μας δροσιστική και αναζωογονητική αίσθηση στον ουρανίσκο. Ως smoothie το σταφύλι διαλύεται στο μπλέντερ, αναμιγνύεται με άλλα συστατικά και κάπως έτσι ένα χορταστικό – και άκρως υγιεινό – smoothie γεννιέται.

Ως ποτό μπορεί η σκέψη να κατευθύνεται προς το κρασί, όμως, το σταφύλι απολαμβάνεται και εντός ενός μεθυστικού κοκτέιλ. Απολαύστε υπεύθυνα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *