Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η Συνταγή της Φωνής

Παξιμαδάκια λαδιού

Κάθε καλοκαίρι, όταν ετοιμαζόμασταν για τη θάλασσα, η μάνα μου εκτός των άλλων ετοίμαζε και ένα σωρό βουτήματα για να κρατάμε μαζί μας.

Στο πρωινό μας, στο απογευματινό με λίγο τυρί ή με μια δροσερή βυσινάδα, αλλά και στον καφέ που πίνανε με τις φιλενάδες της τα παξιμαδάκια που σας δίνω ήταν απαραίτητα γιατί είναι νόστιμα, υγιεινά, και αυτό που λέμε… σαν αφρός.

Ακόμα και τώρα που έχω κάνει αμέτρητες συνταγές θεωρώ αυτή τη συνταγή ιδιαίτερα νόστιμη και υγιεινή. Γίνονται πάρα πολλά οπότε μπορείτε να κάνετε τη μισή δόση.

Υλικά: 4 φλυτζάνες τσαγιού λάδι, 2,5 φλυτζάνες ζάχαρη, 1 φλυτζάνα χυμό πορτοκαλιού, 0,5 φλυτζάνα κανέλα βρασμένη, 0,5 φλυτζάνα ρακή ή κονιάκ, 2 φακελάκια μπέικιν, μισό φακελάκι αμμωνία (1,5 κουταλάκι του γλυκού), 0,5 κουταλιά σούπας κανελογαρύφαλα, 1-1,5 φλυτζάνα καρύδια χοντροκομμένα, Περίπου δύο κιλά αλεύρι (η ζύμη να γίνει μαλακή).

Εκτέλεση: Βάζουμε τα υγρά υλικά εκτός το πορτοκαλόζουμο σε μια λεκάνη και ριχνουμε τη ζάχαρη και τα κανελογαρύφαλα. Ανακατεύουμε να λιώσει λίγο η ζάχαρη και προσθέτουμε το πορτοκαλόζουμο μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει την αμμωνία.

Προσθέτουμε τα καρύδια και το αλεύρι μέσα στο οποίο έχουμε βάλει το μπέικιν λίγο λίγο ως ότου επιτύχουμε μια μαλακή ζύμη που να πλάθεται εύκολα.

Πλάθουμε ψωμάκια και τα χαράζουμε μέχρι κάτω χωρίς να χωρίσουμε τις φετούλες τους. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα (στο δικό μου φούρνο αυτό γίνεται περίπου σε μισή ώρα). Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα χωρίζουμε και τα ξαναστρώνουμε στο ταψί χωρίς να σκεπάζει το ένα το άλλο.

Τα ξαναφουρνίζουμε κατά προτίμηση στον αέρα στους 160 βαθμούς, μέχρι να γίνουν παξιμαδάκια, και τα διατηρούμε σε κλειστά μπωλ για αρκετό καιρό.

Παρατηρήσεις

1) Όταν λέμε κανέλα βρασμένη εννοούμε να βράσουμε σε νερό ξυλάκια κανέλας και να αφήσουμε να κρυώσει το νερό αυτό με την κανέλα μέσα. Βάζουμε λίγο παραπάνω νερό απ’ όσο λέει η συνταγή (γιατί εξατμίζεται με το βρασμό) και αφήνουμε να βράσει γύρω στα 5 λεπτά.

2) Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε αντί καρύδια, αμύγδαλα ή και σταφίδες. Και αντί κανελογαρύφαλλα ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.

3)επειδή δεν είναι πολύ πολύ γλυκά ταιριάζουν θαυμάσια με μια καλή κρητική γραβιέρα, με γλυκιά μυζήθρα ή με άλλο ήπιας γεύσης τυρί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *