Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

Χωρίς κατηγορία

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Στις 30 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας εορτάζει τους τρείς Ιεράρχες, προστάτες των γραμμάτων και της παιδείας. Είναι Άγιοι και Θεολόγοι της Ορθοδόξου Χριστιανικής πίστεως. Είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Μέγας Βασίλειος και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζινός ο Θεολόγος. Όλοι μαζί έχουν και μία κοινή εορτή στις 30 Ιανουαρίου, εκάστου έτους.

Και οι τρείς είχαν μεγάλη πνευματική καλλιέργεια και μίλησαν για όλα τα προβλήματα της εποχής. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος έλαμψε σε όλην την Οικουμένην, ως δάσκαλος και ως φωστήρας. Οι λόγοι του κατέκτησαν τις καρδιές του λαού.

Η μεγάλη του φήμη έφθασε και στην Κωνσταντινούπολη. Το έτος 397 ο αυτοκράτωρ Αρκάδιος, τον προσεκάλεσεν εις την πρωτεύουσα και τον ανέβασε στον Πατριαρχικόν θρόνον.

Από την θέσιν αυτήν ο Ιωάννης διηύθυνε την Εκκλησίαν ως τέλειος ποιμενάρχης. Με τα κηρύγματά του όμως καυτηρίαζε όλους εκείνους, που δεν ζούσαν χριστιανική ζωή, ακόμη και αυτούς τους ανθρώπους, που ζούσαν στο παλάτι. Αυτό επροκάλεσε την οργήν της Αυτοκράτειρας Ευδοξίας. εναντίον του και μάλιστα κατόρθωσε να τον εξορίσει.

Όταν τελείωσε τις σπουδές του, εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου, το εγκατέλειψε όμως και έγινε ασκητής. Ως ασκητής μελέτησε, σε βάθος την Αγία Γραφή και όλα τα άλλα ιερά βιβλία των εκκλησιαστικών συγγραφέων.

Και οι τρείς είναι προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών. Πολλές φορές έχομε μιλήσει εκτενώς για την ζωήν τους, σήμερα θα αναφέρομε τα πιο σημαντικά γεγονότα.

Για την χριστιανική τους ζωή και η σοφία τους, η Ορθόδοξος Εκκλησία τους ονομάζει Αγίους και εορτάζουν ο καθένας χωριστά. Αργότερα, κατά τα τέλη του 4ου αιώνα καθιερώθηκε να υπάρχει και για τους Τρείς μία κοινή εορτή στις 30 Ιανουαρίου εκάστου έτους.

Και ενώ οι Τρεις Ιεράρχες γίνονται υποδείγματα χριστιανικής ζωής, για τους νέους, η σημερινή μας ζωή έχει υποτιμήσει τον άνθρωπον.

Η υποτίμησις του ανθρώπου στην εποχή μας.

Έρχονται συχνά στιγμές, που ο άνθρωπος με την θεία καταγωγή και τον υψηλόν προορισμό, αμαυρώνει μέσα του την λαμπρότητα της εικόνας του Θεού.

Τα χαρίσματα με τα οποία προικίστηκε από τον Δημιουργό, τα χρησιμοποιεί για την υποδούλωσή του στις δυνάμεις του σκότους και της αμαρτίας. Ενώ ο Θεός έκαμε τον άνθρωπο συμμέτοχο σε κάθε αγαθό.

Αγαπητοί Αναγνώστες, εύχομαι οι νέοι μας να φωτιστούν από την ευλογία των Τριών Ιεραρχών.

Μαρία Τσακανίκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *