Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Στρατηγική, γεωπολιτική και εμπορική πύλη η Ελλάδα

Η ανάδειξη της Ελλάδας σε στρατηγική, γεωπολιτική και εμπορική πύλη προς την Ευρώπη για την Ινδία, την πολυπληθέστερη χώρα σε κατοίκους και μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, δημιουργεί μια επένδυση της χώρας μας στο παρόν και το μέλλον. Το γεγονός αυτό, άλλωστε, επισφραγίζεται με την ανταπόδοση της επίσημης επίσκεψης στην Ινδία του Έλληνα πρωθυπουργού, που προσέλαβε ιδιαίτερης σημασίας για τις σχέσεις Ελλάδας – Ινδίας. Η αναθέρμανση μιας ιστορικής σχέσης και η αναβάθμιση μιας στρατηγικής σημασίας συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί ορόσημο και επιβεβαιώνει τη βούληση και των δύο πλευρών να επανεκκινήσουν, να διευρύνουν και να εδραιώσουν τις Eλληνο-Iνδικές σχέσεις στο ανώτατο επίπεδο.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ινδίας στην Ελλάδα, από το 2022, στήριξε και στηρίζει κάθε προσπάθεια, με στόχο μια ευρύτερη διμερή, εμπορική και οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με την Ινδία, καθώς θεωρεί ότι το φάσμα, όπως και οι προοπτικές της συνεργασίας και των συνεργειών είναι ευρύτατο. Τα μνημόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν αποτελούν ένα ακόμη θετικό βήμα προς την επίτευξη του διττού στόχου της προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς η ινδική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια, και της ανάπτυξης των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων σε μια τεράστια αγορά. Η Ινδία είναι η πέμπτη οικονομία του πλανήτη και η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, με 1,43 δις πληθυσμό, ξεπερνώντας, για πρώτη φορά, την Κίνα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και τον συνημμένο πίνακα*, οι διμερείς εμπορικές σχέσεις εμφάνισαν σημαντική αύξηση, ιδιαίτερα των ελληνικών εξαγωγών προς την Ινδία την διετία 2022-2023, με 1,58 δις δολάρια ΗΠΑ, οι οποίες μπορούν να διπλασιαστούν μέχρι το 2030. Δεν πρέπει, επίσης, να μας διαφεύγει το γεγονός ότι απευθυνόμαστε σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία δεδομένου ότι, το πρώτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ της Ινδίας αυξήθηκε σε 3,7 τρις δολάρια ΗΠΑ στα υψηλότερα των προβλέψεων επίπεδα, κατά 6,1% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2022 και έναντι 4,5% και 4,8% αυξήσεων του ΑΕΠ των αμέσως προηγουμένων τριμήνων, με συνέπεια, η οικονομία της Ινδίας να αναπτυχθεί με ρυθμό 7,2% και με το δημοσιονομικό έτος 2022-2023 να κλείνει υψηλότερα από το 7% της αρχικής πρόβλεψης.

Η ελληνική επιχειρηματικότητα, με την καθολική υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και με τη σημαντική βοήθεια του οργανισμού Enterprise Greece, πρέπει να εστιάσει στην εντατικοποίηση των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων, ώστε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παρουσία ινδικών επενδυτικών ομίλων στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς χαιρέτισε το ενδιαφέρον της Ινδίας να χρησιμοποιήσει το λιμάνι του Πειραιά, ως βασική πύλη διέλευσης των εμπορευματικών ροών προς την Ε.Ε., που καταδεικνύει για μια ακόμη φορά τον στρατηγικό ρόλο του Πειραιά και τη γεωπολιτική σημασία του στο πεδίο της διαμόρφωσης των θαλάσσιων εμπορευματικών ροών από και προς την Ευρώπη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *