Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Για ένα πουκάμισο αδειανό για μια Ελένη..Θεατρικό έργο στην Ελληνογαλλική SaintPaul

Αυτή την απολαυστική παρωδία του Τρωϊκού Πολέμου, βασισμένη στην θεατρική παράσταση «Ποια Ελένη» των Μ. Ρέππα και Θ. Παπαθανασίου, παρακολουθήσαμε από τον θεατρικό όμιλο του Saint Paul στις 20 και 21 Απριλίου 2024, στην θεατρική αίθουσα της Σχολής.

Από το 2000 ξεκίνησε αυτή η τόσο ωραία και δημιουργική δραστηριότητα των μαθητών με ελληνικά και ξένα έργα, όπως του Ψαθά, του Μολιέρου, του Σαίξπηρ, του Τσέχωφ, του Γκολντονί, του Σακελλαρίου, του Πιραντέλο, του Κοκτώ κ.α.

Είναι άπειρα τα οφέλη, ψυχικά και πνευματικά των παιδιών από την συμμετοχή τους στο θεατρικό όμιλο της Σχολής. Με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο μαθαίνουν να ανακαλύπτουν και να εξερευνούν τον εαυτό τους, να συνεργάζονται, να έχουν αυτοπεποίθηση, ενσυναίσθηση, ομαδικό πνεύμα.

Το έργο, εκτός από σπαρταριστές στιγμές όπου όλοι οι Θεοί, βασιλιάδες διακωμωδούνται, έχει πολύ πνευματικά μηνύματα να μας μεταδώσει:

Τι είναι η ομορφιά και που βρίσκεται;

Η ομορφιά είναι στο φαίνεσθαι ή στο είναι;

Τα μαγικά τεχνάσματα των Θεών, όπως της Αφροδίτης πάνω στον Πάρη δεν είναι παρά τα δικά μας παιχνίδια στις σχέσεις μας με τον εαυτό μας και τους άλλους έως ότου ανακαλύψουμε την πραγματική ομορφιά, τον αληθινό έρωτα.

Το άλλο μήνυμα αφορά τον πόλεμο και είναι πάντα πολύ επίκαιρο.

Γιατί γίνεται πόλεμος; Γι’ αυτό που μας λένε; Όχι βέβαια. Υπάρχουν άλλα βαθύτερα αίτια. Αλλά μήπως και αυτά δεν είναι τελικά τόσο ματαιόδοξα όσο και οι αφορμές του κάθε πολέμου;

Οι άνθρωποι που χάνονται, οι καταστροφές κάθε είδους που αφήνει πίσω του κάθε πόλεμος, αποδεικνύουν την ματαιότητά τους: «Ένα πουκάμισο αδειανό»!

Βαρβάρα Τσιάλτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *