Ψυχανεμίσματα…Από το κακό στο χειρότερο πάμε
Καλά καλά δεν πήραν τις συντάξεις Σεπτεμβρίου οι συνταξιούχοι και κυκλοφορούν τίτλοι για το πότε μπαίνουν οι συντάξεις του Οκτωβρίου… παίζουν με τον πόνο των συνταξιούχων ή ελλείψει άλλων θεμάτων δημοσιεύουν ότι νάναι; Επέστρεψαν και οι αδειούχοι, αυτό ήταν δυο βδομάδες κι αυτές με παράπονα από επαγγελματίες πως δεν δούλεψαν επαρκώς φέτος τα μαγαζιά. Μα πώς να δουλέψουν; Ο κόσμος δε βγαίνει για να τρώει έξω κάθε μέρα, ακόμα και στις λίγες ημέρες πλέον των διακοπών. Βρίσκει εναλλακτικές λύσεις, όπως και ψάχνει για ελεύθερες παραλίες.
Μόνο η Κυβέρνηση επιμένει να μην το παραδέχεται. Όσο για τα Δώρα το έκοψαν πως δεν πρόκειται να επανέλθουν. Σημειωτέον ότι για το Δώρο ο εργαζόμενος είχε κρατήσεις, που όμως δεν ήταν προσμετρήσιμα αυτά τα ένσημα στα συντάξιμα. Ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ”αρπαγή” δικαιώματος η αφαίρεση Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος Αδείας. Μην πω για την ”αρπαγή” των επικουρικών τις εισφορές των οποίων πλήρωνε εργαζόμενος και Εργοδότης, χωρίς συμμετοχή του Κράτους και οι οποίες έφτασαν στο 50% μείον, βάσει των περικοπών. Και το πλέον παρανοϊκό… έχουν κρατήσεις περίθαλψης ενώ ποτέ δεν συμμετείχαν στον κλάδο υγείας / περίθαλψης. Αυτά για να θυμόμαστε κάποια πράγματα που δεν πρέπει να ξεχνάμε.
Βεβαίωση φερεγγυότητας διάβασα και ακούω σε συζητήσεις στο ράδιο, θα μπορούν να προσκομίζουν από το 2026 οι επίδοξοι ενοικιαστές, για να αποδείξουν σε ιδιοκτήτες ακινήτων ότι δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δημόσιο, τράπεζες ή ΔΕΚΟ.
Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα μπορεί να αποκτά το πιστοποιητικό αυτό και να το χρησιμοποιεί για οποιαδήποτε ιδιωτική συναλλαγή. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2026. Δηλαδή ανά πάσα στιγμή ο άλλος θα μπορεί να σου απαιτεί για μια συναλλαγή να του εκθέσεις προσωπικά δεδομένα και ανάλογα με την κρίση που διαθέτει να σε αντιμετωπίσει! Π.χ. Κάποιος που χρωστάει στην Τράπεζα ή στην Εφορία ή όπου αλλού, δε σημαίνει ότι δεν πληρώνει το νοίκι του. Ένας ιδιοκτήτης όμως μπορεί να κρίνει ότι πρέπει να τον αποκλείσει από ενοικιαστή, ή να του ζητήσει υψηλότερο νοίκι, ή προκαταβολικά ενοίκια ενός χρόνου. Ένα από τα πολλά που θα προκύψουν είναι το παράδειγμα που αναφέρω. Άρα αντί για προστασία, ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, περισσότερα θα είναι τα προβλήματα που θα προκύψουν από το πιστοποιητικό φερεγγυότητας, παρά η προστασία που θα προσφέρει. Προσωπικά δεδομένα επίσης τέλος.
Όλα στην κοινή θέα και σε πρώτη ζήτηση να εμφανίζονται, ή αν πάμε στα ψηφικακά γούστα, ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα ιδιαίτερα δεδομένα του καθενός. Θα δούμε κομπίνες που θα προκύψουν, όπως και τώρα διαβάζουμε κάθε τόσο διάφορα. Όλα τα εμφανίζουν πομποδώς και φυσικά όλα είναι για το καλό μας όπως θέλουν να λένε! Και πάντα φέρνουν παράδειγμα ”συμβαίνει και στην ΕΕ”. Με τη μόνη διαφορά ότι πάντα η αλήθεια λέγεται μισή, αναφέρουν το κομμάτι που συμφέρει, αν υπάρχει άλλη όψη ή παρακάτω, καμιά αναφορά. Ότι μας βολεύει, όπως και τόσες υποχρεωτικότητες που μας επιβάλλουν, στέκονται στο ήμισυ της αλήθειας των άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών. Δοκίμασαν, διέγνωσαν υποταγή και συνεχίζουν κανονικά την πορεία.
Ακούω διάφορα για τον εργασιακό νόμο που ετοιμάζουν και γελάω με τα όσα λένε για προστασία του εργαζομένου, το μεγαλύτερο παραμύθι που θα μπορούσε να ειπωθεί, ωραίο να το ακούς αλλά στην πράξη ποτέ δεν υπήρξε ουσιαστικά, πόσο μάλλον τώρα με τη νομοθετική ”αμόλα”. Μόνο σε προστασία του εργαζομένου δεν θα καταλήξει το όλο θέμα, ούτε και στην τάχα ευελιξία ωραρίου προς όφελος του εργαζομένου. Έρμαιο των απαιτήσεων του Εργοδότη θα καταλήξει και θα διαταραχθεί η προσωπική του ζωή.
Νίκη Άννα Παπουλάκου.
