Ψυχανεμίσματα…
Ότι αφήνουμε στη ζωή μας γίνεται κατάσταση στη συνέχεια με τις όποιες συνέπειες, και είχαμε πολλά αφήσει και αφήνουμε, απορυθμιστήκαμε ως άνθρωποι και λογικά όντα, ξεκούρδιστα ρολόγια καταντήσαμε! Από τα ‘’ασήμαντα’’ φθάνουμε στα σημαντικά! Κι όταν αδιαφορούμε στα πρώτα μας πέφτουν τα δεύτερα στο κεφάλι! Κάπως έτσι την πάθαμε και μας έπεσαν πολλά στο κεφάλι, κι απ’ ότι φαίνεται μυαλό δε βάλαμε ακόμα! Ξεχνάμε εύκολα κι ότι μας λένε πολιτικοί και δημοσιογράφοι το ασπαζόμαστε. Προ 4μήνου η βενζίνη άγγιζε τα 2 ευρώ, χαμός στα ΜΜΕ. Σήμερα 2.10 και ανεβαίνει και έχει γίνει ήδη κανονικότητα.
Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος που αφομοιώνουμε ως λαός τις αλλαγές προς το χειρότερο και τις περιλαμβάνουμε στην κανονικότητα μας. Και δεν αναφέρομαι στην τιμή της βενζίνης μόνο, σε τόσα και τόσα άλλα που τα αφήσαμε να γίνουν κανονικότητα!. Προσωπικά κουράστηκα από τις αναλύσεις των εξαγγελιών των παροχών στη ΔΕΘ. Παροχές για το μέλλον από 2027 τέλος και μέχρι 2031. Μετεκλογικής εφαρμογής σαν να σου λέει ‘’ψήφισε με για να τα πάρεις’’. ‘’Ζήσε Μαύρε μου να φας το Μάη τριφύλλι και τον Αύγουστο σταφύλι.’’ Για πόσο χαϊβάνια μας περνάνε; Μετά τη μιζέρια, μάθαμε και τη μίρλα, πλουτίζοντας το λεξιλόγιο μας. Όποιος διαμαρτύρεται για ακρίβεια ή ότι άλλο, είναι μίζερος και πιάνει τη μίρλα!
Ακόμη άκουσα γνωστό δημοσιογράφο στο ράδιο, που πέρασε κι από τη πολιτική σκηνή, να λέει πως συνταξιούχος με εισόδημα 1500Ε μεικτά το μήνα, είναι υψηλών αποδοχών συνταξιούχος. Βρε πάτε καλά όλοι εσείς; Έχετε κοστολογήσει πόσα χρειάζεται κάποιος σήμερα για να ζει αξιοπρεπώς, να πληρώνει τις υποχρεώσεις του και να καλύπτει τις άμεσες ανάγκες του; Τα 1500 Ε μεικτά επιεικώς είναι τα όρια της φτώχειας Κύριοι! Η μεγάλη ληστεία έγινε στις επικουρικές που τις πήγατε στο 35%, τις οποίες επικουρικές πλήρωναν εργαζόμενος και εργοδότης, το Κράτος δεν συμμετείχε σε εισφορές. Καθώς και οι κρατήσεις για περίθαλψη, ενώ η επικουρική καμιά σχέση δεν έχει με την περίθαλψη. Και δεν φταίει ο νόμος Κατρούγκαλου μόνο, (η γνωστή βολική καραμέλα) το 35% νομιμοποιήθηκε με νόμο Βρούτση, όπως και ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν η νομιμοποίηση των περικοπών των συντάξεων, των προηγουμένων Κυβερνήσεων. Αλλά είπαμε από μνήμη είμαστε σκράπες.
Εκτός τόπου και χρόνου επίσης είστε με το να προτείνετε: Να καταθέτεις 1200 Ε το χρόνο για κάθε παιδί, να ασφαλίζεσαι για καλύτερη σύνταξη στα γεράματα, να ασφαλίζεις σπίτι και εξοχικό αν έχεις και να ασφαλίζεσαι για καλύτερη περίθαλψη στα θέματα υγείας, συν τη δεδομένη ασφάλιση Ι.Χ. και τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, ενέργεια στα ύψη, ακρίβεια στα τρόφιμα, ενοίκια φούσκες, κλπ.! Έχουν υπολογίσει τι εισόδημα πρέπει να διαθέτει κάποιος για να κάνει όλες αυτές τις ”πολυτέλειες” που του ζητούν να κάνει; Μακριά είναι νυχτωμένοι, ή μάλλον όχι! Είναι πεπεισμένοι ότι απευθύνονται σε χαϊβάνια, με κοντή μνήμη και στάσιμη σκέψη. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους κι όχι με το χρυσωμένο χάπι που τα λανσάρουν: Ψηφιοποιημένη γραφειοκρατία έχουμε πλέον αντί της χαρτούρας, έχεις καθιστικό μπελά μπροστά στον υπολογιστή τηλεργασία με άμισθες τηλεώρες για να βρεις άκρη με τις πλατφόρμες, επικαιροποιήσεις, πληρωμές και ότι άλλο σχετικό που ζητούν και που πλασαρίστηκε τάχα για απλοποίηση και ευκολία μας. Σε κάποια σημεία ίσως, σε άλλα μπέρδεμα και χάσιμο φαιάς ουσίας και χρόνου! Το μόνο βέβαιο ότι λιγόστεψαν Καταστήματα Τραπεζών και ΑΤΜ, μείωσαν τα λειτουργικά τους έξοδα και σε υποχρεώνουν να τρέχεις χιλιόμετρα για να βρεις Τράπεζα ή ΑΤΜ και να κάνεις τηλεργασία κι αν δεν μπορείς να πληρώνεις Λογιστή.
Μεταβιβάζουν σε θυγατρικές δάνεια, κάρτες (όχι απαραίτητα μη εξυπηρετούμενα,) χωρίς καν να σε ενημερώσουν δίνοντας τα στοιχεία των νέων διαχειριστών, οι οποίοι νέοι διαχειριστές δεν διαθέτουν εικόνα του προφίλ που είχες όσα χρόνια συνεργαζόσουν με την Τράπεζα και στην 1η καθυστέρηση πληρωμής έστω και 2 ημερών, σε περνούν μαύρη λίστα. Το μαθαίνεις αν τύχει και ξεφύγεις μια δυο μέρες από την πληρωμή της δόσης, τότε μαθαίνεις και το ότι σε έχει δώσει η Τράπεζα σε θυγατρική της. Και ψάχνεις να βρεις άκρη για να συνεννοηθείς.
Νίκη Άννα Παπουλάκου.
