Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγέλες αδέσποτων σκύλων στην Σαλαμίνα.Πάνω από 4000 τα παρατημένα σκυλάκια

αδέσποταΤεράστιο πρόβλημα με τα χιλιάδες αδέσποτα ζώα συντροφιάς, αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό η Σαλαμίνα. Αγέλες ζώων που δεν μπορούν να ελεγχθούν, με τον δήμο να ζητά βοήθεια προκειμένου να διαχειριστεί ένα μείζον πρόβλημα.

Με μια σειρά από δράσεις η δημοτική αρχή επιχειρεί να ελέγξει την κατάσταση, ωστόσο, αν δεν υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός, τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα

Ο Δήμος Σαλαμίνας έχει τοποθετήσει σε 19 σημεία του νησιού ταΐστρες και ποτίστρες για τους τετράποδους φίλους μας. Έχει ενότητες ενημερωτικές στην ιστοσελίδα του για τις βασικές υποχρεώσεις ιδιοκτητών ζώου συντροφιάς.

Όμως δεν μπορεί να εμποδίσει την ραγδαία εξάπλωση της ανθρώπινης ασυνειδησίας αφού κάθε καλοκαίρι πρώην οικόσιτα ζώα γίνονται σε λίγα λεπτά αδέσποτα από απόφαση του πρώην “δεσπότη” ανθρώπου. Τουρίστες του Σαββατοκύριακου, κι όχι μόνο, επισκέπτονται το νησί με τα ζώα τους και στη συνέχεια τα εγκαταλείπουν χωρίς καμία ενοχή.

Στον δήμο Σαλαμίνας υπολογίζονται σε περίπου 4.000 χιλιάδες τα ζώα συντροφιάς που για κάποιους συνανθρώπους μας θεωρούνται αναλώσιμα “παιχνίδια” με ημερομηνία λήξης και αποφασίζουν μετά τις διακοπές τους είτε την μονοήμερη εκδρομή τους να τα παρατήσουν κάπου όπου θα είναι βέβαιοι πως δεν θα τους ακολουθήσει αφού όσο και αν θέλει ένα ζωάκι δεν μπορεί να κολυμπήσει τόσα ναυτικά μίλια.

Ο δήμος απευθύνει έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς να μεριμνήσουν καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος τα ζωντανά στη προσπάθεια τους να προσαρμοστούνε σε μια άλλη πραγματικότητα να εμφανίσουν επιθετικές τάσεις λόγω του φόβου που τα διακατέχει.

Η αλήθεια είναι πως αρκετοί κάτοικοι του νησιού κυκλοφορούν ανάμεσα σε μικρές αγέλες ζώων και η ανησυχία τους είναι έκδηλη. Η δημοτική αρχή έχει περιορισμένες δυνατότητες ακόμη και να στειρώσει τα ζώα πράγμα που το πράττει, αφού συνεχώς όλο και περισσότερα ζώα βρίσκονται παρατημένα από ανθρώπους.

Ζητήσαμε και λάβαμε όλο τα στοιχεία από την δημοτική αρχή του κ. Παναγόπουλου που εμφανίζεται πολύ ευαισθητοποιημένη με το συγκεκριμένο θέμα και αγωνιά για την επόμενη μέρα σε σχέση με την ασφάλεια των ανθρώπων και την φροντίδα των ζώων.

4.000 αδέσποτα ζώα. Καταγραφή του ΔΙ.ΚΕΠ.Α.Ζ. από το 2009 μέχρι σήμερα και από το αρχείο του Δήμου μας (σύμφωνα με τον αριθμό των στειρώσεων και τοποθέτησης σημάνσεων στα κτηνιατρεία του νησιού που πραγματοποιούμε).

Μη καταγραφή και τοποθέτηση σήμανσης δεσποζόμενων ζώων τα οποία θεωρούνται εν δυνάμει αδέσποτα. Αυτή τη στιγμή καταγεγραμμένα στον Δήμο Σαλαμίνας είναι περίπου 2.000 ζώα.

Πολλά από τα δεσποζόμενα ζώα κάνουν ανεξέλεγκτες γέννες, με αποτέλεσμα, από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα να μετράμε τουλάχιστον 150 νέα κουτάβια στους δρόμους σύμφωνα με τηλεφωνήματα πολιτών που τα βρίσκουν πεταμένα σε κάδους απορριμμάτων.

Ο πληθυσμός κατά τους θερινούς μήνες φτάνει στις 350.000 όπου και παρατηρείται αύξηση εγκατάλειψης των ζώων.

Επισημαίνεται ότι δεν υφίσταται καμία δομή και ανθρώπινο δυναμικό για τα ζώα έτσι ώστε να μπορέσουμε να απομακρύνουμε τα επικίνδυνα ζώα από το σημείο του δαγκώματος μέχρι σήμερα.

Άρρωστα, τραυματισμένα, έγκυος σκυλιά που χρήζουν νοσηλεία, κάθε Δευτέρα γίνεται η περισυλλογή 4 ζώων, που κρίνουμε αναγκαία να εισαχθούν στο ΔΙ.ΚΕΠ.Α.Ζ., αριθμός που δεν επαρκεί. Άλλα σοβαρά περιστατικά που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Δευτέρας, καλύπτονται από φιλόζωους πολίτες σε κτηνιατρεία του νησιού με ιδίους πόρους.

Για εξετάσεις, εμβολιασμό, αποπαρασίτωση και σήμανση των αδέσποτων σκύλων, πραγματοποιούνται 3 φορές την εβδομάδα αυθημερόν επισκέψεις στο ΔΙ.ΚΕΠ.Α.Ζ. με οχήματα φιλόζωων.

Κατά τα προηγούμενα έτη, δεν υπήρχε κανένα πρόγραμμα του Δήμου μέχρι 31/08/2019, εκτός από την διαχείριση του ΔΙ.Κ.Ε.Π.Α.Ζ.

Ότι συμβαίνει στη Σαλαμίνα συμβαίνει βεβαίως και αλλού. Ελπίδα υπάρχει να λυθεί το ζήτημα αφού η κεντρική πολιτική ηγεσία μέσω των αρμοδίων υπουργείων εμφανίζεται αποφασισμένη να βάλει ένα τέλος στην ανθρώπινη ασυνειδησία και την ανθρώπινη βία σε βάρος των ζωντανών με αυστηρά μέτρα και ποινές. Διότι και η εγκατάλειψη είναι μια αξιόποινη πράξη ανάμεσα στους ανθρώπους και ίσως κάποια στιγμή να εφαρμόζονταν και στη περίπτωση εγκατάλειψης ζώων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *