Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Χρειάζεται να μιμηθούμε τους μάρτυρες και τους αγίους

χριστοδούλουΣτον Χριστό πρέπει να πορευθούμε. Όπως οι 12 Απόστολοι συμπορεύθηκαν με τον Χριστό και μαρτύρησαν για Εκείνον, κι όπως όλοι οι άγιοι της Εκκλησίας μας, κι εμείς να συμπορευόμαστε με τον Χριστό, να Τον ομολογούμε και να είναι η ζωή μας ευωδία Χριστού.

Ιερά αγρυπνία τελέστηκε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στην οποία προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρίστος Χριστοδούλου, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Είναι γνωστό σε όλους, είπε αρχίζοντας την ομιλία του, ότι πηγές της ορθοδόξου χριστιανικής πίστεως, είναι η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη, η Αγία Γραφή.

Κέντρο και πρωταγωνιστής της Παλαιάς Διαθήκης, είναι ο Χριστός, ο δημιουργικός Λόγος του Πατρός, ο άσαρκος Θεός. Αλλά, κέντρο και της Καινής Διαθήκης, είναι πάλι ο Χριστός, αλλά τώρα σαρκωμένος Θεός.

Αυτόν τον άσαρκο Θεό τον προφήτευσαν οι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Και μάλιστα ο Προφήτης Ωσηέ, την μνήμη του οποίου εορτάζει σήμερα η Εκκλησία, προφήτευσε καταπληκτικά πράγματα για τον σαρκωμένο Θεό, που θα ερχόταν στη γη.

«822 χρόνια πριν γεννηθεί ο Χριστός, ήταν ένας Προφήτης θαρραλέος, με παρρησία, ήλεγχε τους άρχοντες της εποχής του, αλλά και τον παραστρατούντα λαό, και τους ονόμαζε πόρνους και μοιχαλίδες. Που δεν άκουγαν το νόμο και τις εντολές του Θεού και ερωτοτροπούσαν με τους ψεύτικους ειδωλολατρικούς θεούς, των άλλων λαών.

Προφήτευσε όμως ότι θα έρθει ο Θεός στη γη, για να σώσει και να λυτρώσει το ανθρώπινο γένος. Και θα τον ακολουθούν και συνοδεύουν 12 δρυς, δηλαδή οι άγιοι Απόστολοι, σύμφωνα με τους ερμηνευτές.»

Κι ενώ η Παλαιά Διαθήκη μιλάει για τον άσαρκο Θεό, έρχεται η Καινή Διαθήκη να μας μιλήσει για τον σαρκωμένο Θεό, τον Ιησού Χριστό. Αυτόν διακόνησε και ομολόγησε ο δεύτερος άγιος που εορτάζει σήμερα η Εκκλησία, ο οσιομάρτυς Ανδρέας «ο εν τη Κρίσει».

«Στον Χριστό πρέπει να πορευθούμε. Όπως οι 12 Απόστολοι συμπορεύθηκαν με τον Χριστό και μαρτύρησαν για Εκείνον, κι όπως όλοι οι άγιοι της Εκκλησίας μας, κι εμείς να συμπορευόμαστε με τον Χριστό, να Τον ομολογούμε και να είναι η ζωή μας ευωδία Χριστού.»

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *