Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευθύνες Υπ. Παιδείας για τη βία στα ΑΕΙ

 

ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣΤα ελληνικά ΑΕΙ διαθέτουν την ευρωπαϊκή πρωτοτυπία να έχουν ρεκόρ στη βία. Η εικόνα του πρύτανη με την ταμπέλα στον λαιμό, ο πρύτανης που ξυλοκοπήθηκε αγρίως με λοστό, ο αναπληρωτής πρύτανης που του άδειασαν στο κεφάλι τα σκουπίδια, ακατονόμαστες ύβρεις, ομηρίες, χειροδικίες, καταλήψεις χώρων, κατάλυση μαθημάτων είναι μερικά από τα παραδείγματα βίας από τους βάνδαλους / τραμπούκους.

Ο χάρτης της ανομίας καταγράφει 300 αδικήματα τον χρόνο: ναρκωτικά, κλοπές, οπλοχρησία και επιθέσεις σε καθηγητές-φοιτητές. Σε όλα τα ΑΕΙ της Ευρώπης οι φοιτητές χρησιμοποιούν κάρτα για να περάσουν από τις μπάρες ασφαλείας. Στην Αγγλία εάν κάποια διάλεξη ακυρωθεί οι φοιτητές διαμαρτύρονται έντονα. Για την προστασία των πανεπιστημιακών χώρων μπορεί να δημιουργηθεί (από τους υπεράριθμους 55.000 αστυνομικούς) «σώμα ασφαλείας» για την φύλαξη των ΑΕΙ.

Η φύλαξη θα αφορά και τις βιβλιοθήκες που θα παραμένουν ανοιχτές σε 24ωρη βάση 7 μέρες την εβδομάδα. Η Υπουργός Παιδείας έπρεπε από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της να καλέσει Έλληνες καθηγητές που διδάσκουν στα ξένα ΑΕΙ σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην ΤV με συμμετοχή των εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων. Έτσι καθηγητές από Οξφόρδη, Cambridge, ΜΙΤ, Σορβόννη, UCL, Berkley, Βοστώνη, Χάρβαρντ κλπ θα ανέλυαν τα ισχύοντα στα ξένα πανεπιστήμια για να τα ακούσουν όλοι οι φοιτητές.

Η απραξία της Υπουργού (για τα ανωτέρω), είναι εντελώς αδικαιολόγητη και έχει μεγάλες ευθύνες. Επίσης η υπουργός παρέλειψε να στείλει σε όλα τα σχολεία το κείμενο της συνέντευξης Δασκαλάκη, καθηγητή στο ΜΙΤ (από την εκπομπή «στα άκρα» Β. Φλέσσα στην ΕΡΤ2) ένα λαμπρό επιστήμονα που τιμά τα ελληνικά χρώματα και που αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για τη νεολαία μας.

Όσον αφορά τις καταλήψεις η Υπουργός παρέλειψε να στείλει εγκύκλιο να καταμετρηθούν οι ζημίες (σπασμένα θρανία, τζάμια κλπ) και να χρεωθούν στους γονείς των βανδάλων.

Γιώργος Τρανταλίδης

Δικηγόρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *