Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Έλεγχος και λήψη μέτρων για την ακρίβεια

Δήλωση Βασίλη Κορκίδη

Προέδρου Ε.Β.Ε.Π.

κορκίδης«Ο βραχνάς της ακρίβειας απαιτεί, τόσο τη λήψη μέτρων από πλευράς κυβέρνησης, όσο και εφαρμογής τους από τις επιχειρήσεις. Επίσης, όπως η επιχειρηματικότητα γίνεται αποδέκτης οικονομικής στήριξης, πρέπει αντίστοιχα να διευκολύνει ελέγχους και κρατικές παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας.

Το Ε.Β.Ε.Π. έχει συζητήσει, με τις επιχειρήσεις μέλη του, τους 7 ελέγχους που απαιτούνται το επόμενο χρονικό διάστημα και έχει προτείνει την εφαρμογή τους, ώστε να προστατευτεί η βιομηχανία, το εμπόριο και οι υπηρεσίες από τις προκλήσεις των αναγκαίων και την αποφυγή των ευκαιριακών ανατιμήσεων.

Ο πρώτος έλεγχος είναι η δήλωση αποθεμάτων συγκεκριμένων αγαθών με ειδική πλατφόρμα καταγραφής, παρακολούθησης και διαχείρισης. Ο δεύτερος έλεγχος είναι η εφαρμογή πλαφόν, θέτοντας όρια περιορισμού εύλογου κέρδους price signaling, που συνδέεται με τον τρίτο, για την αποφυγή απροσδόκητων κερδών windfall profits. Ο τέταρτος είναι η χαρτογράφηση παραγωγής, σύμφωνα με την Economic Intelligence Platform. Ο πέμπτος έλεγχος προβλέπει αυτεπάγγελτα έρευνα για παρακίνηση αύξησης τιμών. Ο έκτος αφορά στις εισηγήσεις ειδικών ανά κλάδο για αρρυθμία εφοδιασμού της αγοράς και τέλος ο έβδομος έλεγχος είναι η εφαρμογή κανονιστικών πράξεων από αρμόδια υπουργεία και ανεξάρτητες αρχές.

Η επιτυχία ανάσχεσης της ακρίβειας εξαρτάται από την ταυτόχρονη λειτουργία του συνόλου του προγράμματος ελέγχων και την αξιοποίηση όλης της σειράς των εργαλείων παρέμβασης στην αγορά, όμως, κατά την άποψή μου, καταλυτικό ρόλο θα παίξει, πριν κοστολογήσουμε, να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της ζημιάς που κάνει η ακρίβεια στην οικονομία.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *