Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ..Ας μάθουμε να διακρίνουμε επιστήμες και επιστήμονες. Οι καιροί ου μενετοί

ΛΑΖΑΡΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣΙωάννης Σπ. Λαζαράκος

Email: jlazarakosdim@yahoo.grΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ

Με τον όρο «επιστήμη» εννοούμε τη συστηματική ενότητα γνώσεων που αναφέρονται σε κάποιο  είδος αντικειμένων, φαινομένων ή γεγονότων. Από διαφορετική, τυπολογική, άποψη, λέγοντας «επιστήμη» εννοούμε τη μεθοδική πορεία που ακολουθούμε κατά την επιστημονική έρευνα και τη συστηματοποίηση των γνώσεων, τις οποίες συγκεντρώνουμε με την έρευνα.

Ο Αριστοτέλης διαιρεί τις επιστήμες σε θεωρητικές (φιλοσοφία – μεταφυσική, μαθηματική και τη θεωρητική φυσική), πρακτικές (φυσικοπολιτικές, δηλαδή την ηθική, την πολιτική και την οικονομία), τέλος τις ποιητικές επιστήμες (τεχνολογικές, ρητορική και την ποιητική).

Μετέπειτα πολλοί προέβησαν σε διαφορετικές διακρίσεις των επιστημών όπως: ο Βάκων, ο Αμπέρ, ο Αύγουστος Κοντ και άλλοι.

Σύμφωνα με μία άλλη ταξινόμηση, οι επιστήμες διακρίνονται σε καθαρές και εφαρμοσμένες. Άλλοι πάλι διακρίνουν τις επιστήμες σε α) εξηγούσες και β) κατανοούσες. Οι πρώτες καθοδηγούνται από το σχήμα «ΑΙΤΙΟΝ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ» και ασχολούνται με την ανεύρεση των αιτιοκρατικών σχέσεων των όντων και φαινομένων. Οι δεύτερες (ΚΑΤΑΝΟΟΥΣΕΣ) είναι εκείνες που εξηγούν τις πράξεις του ανθρώπινου βίου με βάση το σχήμα «ΣΚΟΠΟΣ-ΜΕΣΟ» και χρησιμοποιούνται κυρίως για τη βαθύτερη κατανόηση της ιστορικής και πνευματικής ζωής του ανθρώπου.1

Κανόνας σημαίνει και ΓΕΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ, αρχή τηρητέα. Κάθε τι που χρησιμεύει ως μέτρο, πρότυπο, κριτήριο.

Θεώρημα σημαίνει και: πρόταση της οποίας η αλήθεια αποδεικνύεται με την απόδειξη.

Αξίωμα σημαίνει και: αυταπόδεικτη ή αναπόδεικτη αρχή που λαμβάνει  κάτι δεδομένο.

Θαυμάζει κανείς με πόση αφελή ευχέρεια, σήμερα τόσοι πολλοί, που αγνοούν όλα όσα γράψαμε ανωτέρω, μιλούν και επικαλούνται επιστήμες και επιστήμονες! Το δυστύχημα της υπόθεσης είναι πως με τον ίδιο ανόητο τρόπο συμπεριφέρονται και πολλοί που έχουν σπουδάσει άλλες επιστήμες, εκτός δηλαδή αυτών που αφορούν τα διάφορα ζητήματα. Για παράδειγμα ένας γιατρός διαπραγματεύεται σαν ο καλύτερος γεωπολιτικός επιστήμονας τα κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα. Ένας δημοσιογράφος των αθλητικών ή των αστυνομικών ρεπορτάζ παριστάνει τον επαΐοντα των λοιμώξεων και των ασθενειών και πολλές άλλες παρόμοιες ευτράπελες καταστάσεις. Ανάλογα με το πως φαντάζεται ο καθένας και με το πως εξυπηρετείται το βόλεμά του τα φορτώνει όλα στην κακοποιημένη, απ’ αυτόν, επιστήμη και στους επιστήμονες όπως αυτός τους φαντάζεται.

Αν οι ειδικοί επιστήμονες διαχωρίζουν τους νόμους και τους κανόνες της επιστήμης τους, από τα επιστημονικά θεωρήματα και αξιώματα, οι ψευτοβολεμένοι δεν κατανοούν αυτούς τους διαχωρισμούς και διαστρέφουν τα πάντα για να αυτοσερβιριστούν, ή να μας σερβίρουν την κάθε ανοησία τους, προκειμένου να υποστηρίξουν, με θράσος και αναίδεια, το επιλεγμένο, αντικοινωνικό και καταστροφικό ακόμη και για τους ίδιους βόλεμά τους. Αυτοί οι άνθρωποι ξοδεύουν τη ζωή τους και δεν δίνουν καμιά σημασία στα λόγια των σοφών επιστημόνων όπως: «Ο τελικός σκοπός της επιστήμης είναι η αλήθεια» (Μπαλζάκ). «Η επιστημονική ειλικρίνεια αγνοεί τα συνετά ψεύδη» (Ερνέστο Ρενάν). «Όποιος δεν ξέρει κάτι επιστημονικά δεν είναι ούτε στρατηγός, ούτε γιατρός, ακόμη και αν τον θεωρήσουνε σαν τέτοιον όλοι οι άλλοι γενικά» (Ξενοφών). «Η αμάθεια είναι η κατάρα του Θεού, ενώ η επιστήμη δίνει τα φτερά με τα οποία φθάνουμε το πέταγμά μας ως τον ουρανό» (Σαίξπηρ). «Η συνετή και ορθολογιζόμενη επιστήμη κύπτει ευλαβικά το γόνυ εμπρός στην πίστη, καθώς και εμπρός στην ηθική. Η επιστήμη αδυνατεί να μπει στα άδυτα του ναού της πίστης, χωρίς να μεταχειριστεί διάρρηξη με βίαια μέσα ποταπά» (Ντελώνεϋ).

Και όμως πόσες φορές, πρόσφατα, δεν είδαμε τους επιστήμονες να διαρίχνουν με ποταπά μέσα το ναό της πίστεως, προς χάρη μιας νεοταξικής πολιτικής; Ποια συνετή επιστήμη υπηρετούν επιστήμονες που διχάζουν και γεμίζουν την κοινωνία φόβο, ερήμωση και φτώχεια, αρκεί να εισπράξουν εκατομμύρια ευρώ;

Γνωρίζουμε από τον Ιάσωνα Ευαγγέλου πως «η επιστήμη ενώνει τους ανθρώπους ευκολότερα από την τέχνη και την ηθική, γιατί δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια προσωπικής διαφωνίας και εμπάθειας». Αντίθετα θα λέγαμε πως η ψευτοεπιστήμη διχάζει τους ανθρώπους και σπέρνει τις διαφωνίες και τις εμπάθειες. Ψευτοεπιστήμη για μας είναι κάθε κακοποιημένη και μεταλλαγμένη επιστήμη από τους εντολοδόχους επιστήμονες της ανήθικης πολιτικής.

Οφείλουμε λοιπόν να μάθουμε να τα διακρίνουμε όλα αυτά και να μην αγκαλιάζουμε, χάρη στο βόλεμά μας, το ό,τι δήποτε μας σερβίρουν σαν επιστημονικό νόμο τα οποιαδήποτε μέσα μαζικής αποβλάκωσης. Πάντα με ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ να απομακρυνόμαστε από τους τσαρλατάνους, ή να προσεγγίζουμε τους σωστούς επιστήμονες και τις θέσεις τους. Αυτό βέβαια γίνεται εφικτό αν δεν θυσιάζουμε το Μέγα στο Μικρό.

 

1.ΤΟ ΕΓΚΟΛΠΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ- Π.Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ – Εκδόσεις «ΝΕΟΣ ΛΟΓΟΣ» – ΑΘΗΝΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *