Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εορτή Αγίου Λουκά του Ιατρού..Στην Ευαγγελίστρια Πειραιά

λουκάς 3Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη, ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, τίμησε την μνήμη του προστάτη της Ενορίας, Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.

Οι πιστοί που συμμετείχαν στις ιερές Ακολουθίες είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν το τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου που είναι θησαυρισμένο μόνιμα στο Ναό, και να προσκυνήσουν το Παρεκκλήσιο που είναι αφιερωμένο προς τιμήν του, στον περίβολο του Ναού.

λουκάς 1Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 10 Ιουνίου, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ. Κατά την ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού διανεμήθηκε φιαλίδιο με λάδι του Αγίου.

Στη συνέχεια ακολούθησε ιερά αγρυπνία, στην οποία προεξήρχε ο π. Αθανάσιος Παπασταύρου, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, κατά την διάρκεια της οποίας εψάλησαν και οι Χαιρετισμοί του Αγίου, ενώ την ημέρα της εορτής, τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική θεία Λειτουργία.

λουκάς 2Το απόγευμα του Σαββάτου εψάλη μεθέορτος Εσπερινός και η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως προς τον Άγιο, ενώ ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία.

Ο κ. Σεραφείμ, στον λόγο του, κατά την ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, τόνισε ότι η εόρτιος μνήμη του Αγίου Λουκά, του νέου Αναργύρου και Ιαματικού Ιατρού, μας προσφέρει, με την δυναμική που εμπεριέχουν ο βίος και οι αγώνες αυτού του ιερού ανδρός, την αλήθεια ότι, «παρ’ όλα τα δρώμενα του κόσμου, την αποκαραδοκία της ζωής, τα εγκλήματα, τις αντινομίες και συγχύσεις, νικητής τελικά είναι ο Κύριος».

Αυτός είναι το τέλος και η αρχή της ιστορίας του κόσμου, ο πρώτος και ο έσχατος. Και αυτό απεδείχθη από όλο τον βίο και την υπεράνθρωπη δράση του οσίου Λουκά.

Γιατί, όπως σημείωσε, αυτός ο άνθρωπος, ο πολυτάλαντος, ο χαρισματικός, ο επιστήμονας, ο βραβευθείς πολυτρόπως ακόμη και από το αθεϊστικό καθεστώς της Σοβιετικής Ενώσεως και τον αιμοσταγή δικτάτορα Στάλιν, ο άνθρωπος που τέθηκε επικεφαλής 150 νοσοκομείων, «νίκησε εν ονόματι Ιησού Χριστού, εκείνη την άθλια αθεϊστική λαίλαπα».

«Και απέδειξε ότι ο Θεός, μας χάρισε την ελευθερία και είμαστε ελεύθεροι να επιλέγουμε, να αποφασίζουμε, να αποδεχόμεθα ή να απορρίπτουμε. Γιατί αυτή η ελευθερία είναι η πιο απτή απόδειξη, η πιο γήινη ψηλαφητή εικόνα της ενθέου καταγωγής μας. Ότι είμαστε εικόνες του Κυρίου της δόξης, πρόσωπα Θεοΐδρυτα, στα οποία Εκείνος ενεφύσησε πνοήν ζωής και χάρισε το «κατ᾽ εικόνα». Και μας καταξίωσε δια τη ελευθερίας μας, να φθάσουμε στο «καθ’ ομοίωση» και να γίνουμε ομοειδείς προς τον Θεόν.»

Ο Άγιος Λουκάς, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, ήταν ένας ομοιοπαθής άνθρωπος, όπως εμείς. Ένας οικογενειάρχης που απέκτησε τέσσερα τέκνα και του οποίου, η αγαπημένη σύζυγος, ανέβηκε στους ουρανούς από μία ανίατη ασθένεια. Ένας άνθρωπος που αγωνίσθηκε, βασανίσθηκε, πόνεσε, εξορίστηκε, ταλαιπωρήθηκε, πικράθηκε, αλλά έμεινε, οντολογικά και υπαρξιακά, εδραίος και αμετακίνητος στην πίστη, στην κοινωνία με τον Θεό και την ενότητα μαζί Του.

Στο πέρας του Μεγάλου Εσπερινού, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μνήμη του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Μαρίνου Γεωργακόπουλου, Προϊσταμένου του Ναού επί μακρά σειρά ετών, που όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, «μας προσέφερε ως κύκνειον πνευματικόν άσμα, την ιδιαιτέραν ευλάβειαν προς τον Άγιο Λουκά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *