Αφιέρωμα στη Δυτική Θράκη στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

ΕΝΟΡΙΑ1Αφιερωμένη στην Δυτική Θράκη ήταν η λαογραφική και χορευτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου,  το πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Ο Χορευτικός Όμιλος Ελληνικής Παράδοσης «Ο Σταυραετός» παρουσίασε τοπικές φορεσιές και αντιπροσωπευτικούς χορούς από διάφορες περιοχές της Θρακικής γης.

Την επιμέλεια του λαογραφικού υλικού και την διδασκαλία χορών, είχε ο Κώστας Τσαπρούνης.

Η Θράκη αποτελεί το βορειότερο και ανατολικότερο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας, περιλαμβάνοντας τα περιφερειακά διαμερίσματα της Ξάνθης, της Ροδόπης και του Έβρου.

Η ιστορική της διαδρομή ξεκινάει από τον 7ο αιώνα π.Χ. διασχίζοντας τον χρόνο μέχρι σήμερα με ισχυρά βασίλεια, επιδρομές, καταλήψεις, πληθυσμιακές μετακινήσεις, πολεμικές συγκρούσεις, εγκαταστάσεις προσφύγων και μεταναστών.

Περιγράφοντας τις τοπικές φορεσιές, οι Θρακιώτες φορούσαν στο κεφάλι δέρματα αλεπούδων, στο σώμα χιτώνες τους οποίους περιέβαλλαν με πολύχρωμους μανδύες, στα πόδια φορούσαν πέδιλα από δέρμα μικρών ελαφιών, ενώ το καλοκαίρι τα κανάβινα δεν ξεχώριζαν από τα λινά.

 

Άλλα στοιχεία της ανδρικής φορεσιά ήταν το ποτούρι, το κοντό υφαντό πουκάμισο, οι αμάνικοι επενδύτες, το γιλέκο, το ζωνάρι, η σερβέτα και στα πόδια τα γρουνοτσάρουχα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *