Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑ

Ομιλία για τον Πιέρ ντε Ρονσάρ στο λογοτεχνικό εργαστήρι Εν πλώ

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, ώρα 6μμ, στην αίθουσα της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά, Δραγάτση 1, γιαπί Ραλλείου, το Λογοτεχνικό εργαστήρι «Εν Πλώ» ανάλυσε την προσωπικότητα και το έργο του Πιέρ ντε Ρονσάρ (1524-1585), 500 χρόνια από τη γέννησή του. Ομιλήτρια: Σοφία Μωραΐτη. Προηγήθηκε ωριαία παρουσίαση – επεξεργασία κειμένων και εργασιών μελών και φίλων.

Άλλη μια εξαιρετική συνάντηση του Λογοτεχνικού εργαστηρίου ΕΝ ΠΛΏ, που είναι ένα πραγματικό πνευματικό στολίδι του Πειραιά.

Πολύ καλή η κ. Μωραΐτη, μας δίνει κάθε φορά τον πολύτιμο καρπό των γνώσεών της και είναι εξαιρετική στις εργασίες που μας αναλύει.

Στις αρχές του 16ου αιώνα, στο άνθισμα της αναγέννησης, γεννήθηκε ένας ποιητής γνωστός ως “πρίγκιπας των ποιητών και ποιητής των πριγκίπων”. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1524 ο Πιερ Ντε Ρονσάρ ήρθε στον κόσμο και με το έργο του έμεινε στην ιστορία, ως ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της γαλλικής λογοτεχνίας. Η ζωή του για αρκετό καιρό ήταν ανάμεσα σε βασιλείς και αυλικούς, μιας και ήταν στην υπηρεσία της Γαλλικής βασιλικής οικογενείας αργότερα όμως αναγκάστηκε να αποσυρθεί λόγω προβλημάτων υγείας και αφοσιώθηκε στη μελέτη των αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων.

Ολόκληρο το έργο του χαρακτηρίζεται από έντονη προσπάθεια να δημιουργήσει μια γαλλόφωνη ποίηση άξια να συναγωνιστεί τους κλασικούς δημιουργούς, όπως ο Οράτιος και ο Πίνδαρος.

Πολλοί οι προσελθόντες λογοτέχνες και αυτή τη φορά, μεταξύ αυτών διακρίναμε, εκτός άλλων και: τον επικεφαλής του εργαστηρίου Λογοτέχνη, Κριτικό και Εκπαιδευτικό κ. Παύλο Φήμη, τον σχολικό σύμβουλο κ. Τάσο Σταμπουλίδη, τις κυρίες και τους κυρίους: Λίνα Αθανασίου, Ντόρα Παπαλιβερίου – Φήμη, Ανδρέα Δημάκη, Στέλιο Βέργο, Ελένη Σταθοπούλου, Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου, Μαρία Σπυροπούλου – Θεοδωρίδου, Βαρβάρα Τσιάλτα, Τάσο Στέφο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *