Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Απεργίες και αποχές σκοπιμότητας οι δικηγόροι

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κουλτούρα διαλόγου στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την κεντρική Ευρώπη. Ο υπ. Δικαιοσύνης δεν συνδιαλέγεται, πολλούς μήνες πριν, με τους δικηγόρους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν απεργίες – τροχοπέδη στην απονομή της δικαιοσύνης με τρισεκ. ώρες χαμένες.

Στην Ελλάδα, μετά την δικτατορία, ξεκίνησε μια καταιγίδα απεργιών για ψύλλου πήδημα με κόστος τρισ. ευρώ την κάθε χρονιά. Το τραγικό αποτέλεσμα ήταν η πτώχευση και τα μνημόνια. Όμως, τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα. Οι δικηγόροι έχουν τα σκήπτρα στον χορό των απεργιών και αυτό αποτελεί αρνητική ευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Ας θυμηθούμε δύο χρόνια απεργίας επί προεδρίας Ζαφειρόπουλου για να μην μεταφερθούν τα δικαστήρια από την τρώγλη της Ομονοίας στην Ευελπίδων.

Όλες οι αποχές ήταν μια τρύπα στο νερό, με ζημιές δισ. στους δικηγόρους και τους πελάτες. Χάθηκαν εκατ. ώρες δικών στα χρόνια της πανδημίας και σαν να μην έφτανε αυτό, ανεγκέφαλος υπουργός προχώρησε στον βιασμό του Ποιν. Κώδικα και με αλλαγές – έκτρωμα, τέθηκαν στο αρχείο 5.000 δικογραφίες, με απόλυση 11.200 επικίνδυνων κακοποιών.

Γιατί άραγε δεν εναντιωθήκαμε στην κατάργηση του Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου;

Γιατί άραγε εναντιωθήκαμε εκ λόγων σκοπιμότητος, επί 2 χρόνια, στην εκδίκαση των υποθέσεων εγκληματικών οργανώσεων (άρ. 187 παρ. 6 ΠΚ) με αποτέλεσμα να υπάρχει τώρα έμφραγμα με τεράστιο όγκο 400 ποινικών δικών;

Άραγε οι δικηγόροι δεν νοιάζονται για τον ποινικό κολασμό των εγκληματιών και προτιμούν να κινδυνεύει η κοινωνία;

Η κοινωνία θεωρεί ότι επεμβαίνουμε στο νομοθετικό έργο (πράγμα ανεπίτρεπτον) ασκώντας πιέσεις, και ότι διαιωνίζουμε τις υποθέσεις για λόγους εισπρακτικούς. Καλό θα ήταν να μελετήσουμε (δικηγόροι και συνδικαλιστές) τα συγγράμματα κορυφαίων δικαστικών (Νικόπουλου, Πρ. ΑΠ, «Στην υπηρεσία της δικαιοσύνης» και Εισαγγελέα Σανιδά, «Αγώνας και αγωνία για την δικαιοσύνη»). Όταν τα μελετήσουμε εμβριθώς, οφείλουμε στην συνέχεια να κάνουμε αυστηρή αυτοκριτική γιατί ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης πρέπει να προτάσσουμε την ιδιότητα αυτή, έναντι των επαγγελματικών μας συμφερόντων.

Ας αναλάβουμε όλοι τις δικές μας ευθύνες, με γνώμονα: να επιζήσει η δικαιοσύνη και όχι να λειτουργεί αυτή με χειροπέδες. «Γιατί όλα αυτά που ο καθένας μας κάνει από όσα ορίζουν οι νόμοι είναι συνεισφορά στην πόλη και τα κοινά» (Δημοσθένης).

Γιώργης Τρανταλίδης

Δικηγόρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *